Ο εφιάλτης της τριχόπτωσης

Τα άτονα, λεπτά μαλλιά λένε περισσότερα για την υγεία μας απ' όσα φανταζόμαστε. Αν τα μέχρι χθες γερά μαλλιά άρχισαν ξαφνικά να είναι αδύναμα και να πέφτουν, τότε μάλλον...

κάτι δεν πάει καλά. 


Ο δερματολόγος θα σας ζητήσει να κάνετε μία γενική εξέταση αίματος και μία ειδικότερη για να δει τα επίπεδα του σιδήρου κι έτσι να ελέγξει τον οργανισμό για αναιμία.
Επιπλέον, θα υποψιαστεί κάποια ανωμαλία στη λειτουργία του θυρεοειδή και θα ζητήσει τα ειδικά τεστ αίματος Τ3, Τ4 και TSH.

Ίσως πάλι να πρόκειται για μία άλλη ορμονική διαταραχή που αφορά τα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης.
Η αιτία μπορεί να είναι μία περίοδος αναστάτωσης του οργανισμού, όπως αυτή που ακολουθεί την εγκυμοσύνη. Από την άλλη, ασθένειες όπως το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών προκαλούν αύξηση της τεστοστερόνης με αποτέλεσμα την τριχόπτωση αλλά και την υπερβολική τριχοφυΐα σε άλλα σημεία του σώματος. Ίσως πάλι να φταίει κάποιο ισχυρό φάρμακο που πήρατε.

Ο ρόλος της ψυχολογίας: το έντονο στρες ή ένα δυνατό σοκ μπορούν να κάνουν τα μαλλιά μας αραιώσουν. Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Dermatology, τα κύτταρα του δέρματος περιέχουν υποδοχείς της κορτικοτροφίνης, μίας ορμόνης που εκκρίνεται όταν έχουμε στρες. Όταν αυτή δεσμεύεται από τους υποδοχείς, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές που εμποδίζουν την ανάπτυξη των γειτονικών τριχοθυλάκων και καταστρέφουν τη ρίζα της τρίχας. Μάλιστα, όπως λέει ο διευθυντής της έρευνας και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου Ταφτς Θεοχάρης Θεοχαρίδης, «όσο πιο έντονο το στρες τόσο πιο πολλοί υποδοχείς ενεργοποιούνται στον οργανισμό». Έτσι, την επόμενη φορά που θα αγχωθείτε υπερβολικά για την προθεσμία εκείνου του πρότζεκτ, σκεφτείτε ότι όλα αυτά είναι… τρίχες.

Η λύση: αν αυτό που λείπει από τον οργανισμό είναι ο σίδηρος, τον αναπληρώνουμε εμπλουτίζοντας το διαιτολόγιο με κρέας και όσπρια ή παίρνοντας κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Αν το πρόβλημα είναι τα αυξημένα ανδρογόνα, χωρίς να συντρέχει κάποια σοβαρότερη ορμονική διαταραχή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοπικά μία λοσιόν που τα μειώνει. Ή να τα εξισσοροπήσουμε με θηλυκές ορμόνες, δηλαδή τα οιστρογόνα που περιέχονται στα αντισυλληπτικά χάπια. Σε κάθε περίπτωση, καταφεύγουμε στο δερματολόγο.
http://www.chaniamagazine.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tips

Μακιγιάζ

Διατροφή

Συνταγές

Διακόσμηση

Sex